Een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek sluit u af naast uw eerste hypotheek en heeft ook uw huis als onderpand. Het afsluiten van een tweede hypotheek is in de meeste gevallen de voordeligste oplossing voor bijvoorbeeld het financieren van een verbouwing. Het afsluiten van een tweede hypotheek is aantrekkelijk, als u deze hypotheek besteedt aan de verbouwing van uw huis. Alleen dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Hierdoor betaalt u over een tweede hypotheek doorgaans minder rente dan over een persoonlijke lening. Een bijkomend aantrekkelijk aspect is, dat u met het afsluiten van een tweede hypotheek gewoon kunt blijven beschikken over uw spaarvermogen.

Net als bij uw eerste hypotheek, betaalt u bij het afsluiten van een tweede hypotheek afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Hierdoor is een tweede hypotheek minder geschikt als lening voor relatief kleine uitgaven. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek bent u vrij om de soort en de rentevorm te kiezen. Ook in de keuze van de verstrekker bent u vrij, al kan de keuze voor een andere verstrekker dan die van uw eerste hypotheek moeilijkheden opleveren. In het geval van betalingsproblemen heeft de verstrekker van de eerste hypotheek namelijk altijd voorrang op de verstrekker van de tweede. Dit zorgt ervoor dat niet veel andere partijen een tweede hypotheek zullen verstrekken en u in de meeste gevallen dus aangewezen bent op uw huidige, eerste verstrekker. Gaat een andere verstrekker wel akkoord met uw tweede hypotheek, dan zal deze meestal een iets hogere rente berekenen om het extra risico te compenseren.

Hoeveel u kunt lenen met een tweede hypotheek is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en in grote mate van het bedrag van uw huidige hypotheek en de overwaarde van uw huis. Indien u voor uw eerste hypotheek al maximaal geleend hebt, zult u de overwaarde van uw woning moeten aantonen. In de meeste gevallen zal hiervoor een taxatierapport moeten worden opgemaakt. In enkele gevallen volstaat de WOZ-beschikking van de gemeente. Ook indien uw woning pas na een verbouwing in waarde stijgt, is het mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Hiervoor moet echter in het taxatierapport een executiewaarde na verbouwing worden opgenomen. Dit is een schatting en daarom zal de hypotheekverstrekker in veel gevallen niet het gehele bedrag in één keer verstrekken maar een deel achterhouden. Dit deel wordt achteraf verstrekt nadat u alle facturen van de verbouwing kunt overleggen. Dit kan voor problemen zorgen indien u vooraf grote bedragen moet aanbetalen.

De voordelen van een tweede hypotheek:

- U kunt grote bedragen lenen, ook als u niet beschikt over een groot eigen vermogen.
- De rente is fiscaal aftrekbaar indien u de hypotheek besteedt aan uw woning.
- U kunt zelf de vorm van de hypotheek bepalen.
- De rente is in de meeste gevallen lager dan die van een persoonlijke lening.De nadelen van een tweede hypotheek:

- De kosten van het afsluiten maken de hypotheek ongeschikt voor relatief kleine bedragen.
- Het kiezen van een andere verstrekker dan die van uw eerste hypotheek kan moeilijk zijn.
- Indien uw huis geen overwaarde heeft, krijgt u het bedrag vaak niet in één keer tot uw beschikking.
- Net zoals het geval is bij een eerste hypotheek, zijn de voorwaarden en mogelijkheden van een tweede hypotheek strikt persoonsgebonden

Neem voor een hypotheek op maat contact met ons op. Milko Reedijk Assurantie & Financiële Dienstverlening adviseert u graag!